Com instal·lar Windows 11 en un MacBook

Com instal·lar Windows 11 en un MacBook

Com instal·lar Windows 11 en un MacBook

Si desitges executar Windows 11 al teu MacBook, hi ha diverses maneres de fer-ho, ja sigui utilitzant eines de virtualització o instal·lant-lo de manera nativa. A continuació, t’explico com instal·lar Windows 11 en un MacBook, les opcions més populars i els passos perquè puguis triar la que millor s’adapti a les teves necessitats.

Com instal·lar Windows 11 en un MacBook pas a pas

Opció 1: Utilitzar Parallels Desktop per a una instal·lació virtual de Windows 11

Parallels Desktop és una solució de virtualització que et permet instal·lar Windows 11 al teu MacBook sense necessitat de reiniciar l’equip, cosa que significa que pots tenir macOS i Windows executant-se simultàniament. Consulta tota la informació aquí.

Passos per instal·lar Windows 11 amb Parallels:

  1. Descarrega i instal·la Parallels Desktop: Aquest programari és compatible tant amb Macs amb processadors Intel com amb els recents xips Apple Silicon (M1, M2). Pots obtenir una versió de prova gratuïta de 14 dies abans de decidir adquirir una llicència completa.
  2. Obteniu la imatge ISO de Windows 11: Des del lloc web oficial de Microsoft, descarrega la versió ARM de Windows 11 si tens un Mac amb el xip M1 o M2. Els Macs Intel poden utilitzar la versió estàndard.
  3. Configuració de la màquina virtual: Parallels et guiarà en la creació de la màquina virtual, seleccionant la imatge ISO descarregada i configurant aspectes com la quantitat d’espai en disc i memòria RAM assignada a Windows.
  4. Instal·la i executa Windows 11: Un cop configurada la màquina virtual, podràs instal·lar i executar Windows 11 dins de macOS. Això et permetrà utilitzar totes les aplicacions de Windows sense reiniciar el teu Mac.

Avantatges:

  • No necessites reiniciar per canviar de macOS a Windows.
  • És ideal per a tasques lleugeres o moderades, com aplicacions d’oficina, desenvolupament de programari i certs videojocs compatibles amb ARM.

Opció 2: Instal·lar Windows 11 amb Boot Camp (només per a Macs Intel)

Si tens un MacBook amb processador Intel, pots utilitzar l’Assistent Boot Camp per instal·lar Windows 11 de manera nativa. Això et permetrà triar entre macOS i Windows en encendre el teu Mac, però només podràs utilitzar un sistema operatiu a la vegada.

Passos per instal·lar Windows 11 amb Boot Camp:

  1. Descarrega la ISO de Windows 11: Dirigeix-te al lloc oficial de Microsoft per descarregar la versió de 64 bits.
  2. Obre l’Assistent Boot Camp: A macOS, busca Boot Camp a Aplicacions > Utilitats i selecciona l’opció “Crear un disc d’instal·lació de Windows”. Necessitaràs una unitat USB d’almenys 16 GB per crear l’instal·lador de Windows.
  3. Assignar espai en disc: Boot Camp et demanarà que seleccionis quina capacitat del disc dur dedicaràs a Windows. Recorda que necessitaràs almenys 64 GB per a la instal·lació de Windows i espai addicional si penses instal·lar programes o jocs.
  4. Completar la instal·lació: Després de reiniciar el teu Mac, segueix les instruccions per instal·lar Windows 11. És possible que necessitis un “truc” per eludir el requisit de TPM 2.0, que els Mac Intel no tenen. Això implica editar el registre de Windows per evitar les comprovacions de maquinari.

Avantatges:

  • Execució nativa de Windows, la qual cosa ofereix més rendiment per a aplicacions que requereixen més potència, com alguns videojocs o programari d’edició gràfica.
  • No és necessari utilitzar programari de virtualització.

Opció 3: Utilitzar UTM per emular Windows 11 en Macs amb Apple Silicon

Per als MacBooks amb processador M1 o M2 que no poden utilitzar Boot Camp, una alternativa gratuïta a Parallels és UTM, una eina de virtualització basada en QEMU. Encara que més complexa de configurar que Parallels, UTM permet executar la versió ARM de Windows 11.

Passos per instal·lar Windows 11 amb UTM:

  1. Instal·la UTM: Descarrega UTM des de la seva pàgina oficial.
  2. Obteniu Windows 11 ARM: Per obtenir aquesta versió de Windows, necessitaràs unir-te al programa Windows Insider. Descarrega la imatge de disc en format VHDX.
  3. Convertir la imatge a QCOW2: Perquè funcioni en UTM, és necessari convertir la imatge de Windows a QCOW2 utilitzant QEMU, que pots instal·lar a través de Homebrew.
  4. Configura i executa Windows 11 a UTM: Després de configurar la màquina virtual amb UTM, podràs instal·lar i executar Windows 11. No oblidis instal·lar les Spice Guest Tools per millorar el rendiment gràfic.

Avantatges:

  • És una solució gratuïta i eficient per a Macs amb Apple Silicon.
  • Permet executar Windows sense els costos de llicències com Parallels, tot i que amb un procés de configuració més avançat.

Hem vist com instal·lar Windows 11 en un MacBook però… si tens dubtes, acudeix a un professional.

Tant si prefereixes la simplicitat de Parallels Desktop, la potència de Boot Camp en Macs Intel, o l’alternativa gratuïta d’UTM, instal·lar Windows 11 al teu MacBook és completament possible. La tria dependrà de les teves necessitats, el teu pressupost i el model del teu MacBook. Amb aquestes solucions, podràs gaudir del millor de tots dos mons, executant tant macOS com Windows en el teu dispositiu Apple.

Tanmateix, tingues en compte que, depenent del tipus d’instal·lació que triïs, poden sorgir algunes complicacions que poden fer que aquesta tasca no sigui del tot segura. Si no tens experiència en aquest tipus d’instal·lacions o necessites ajuda, no dubtis a acudir a un servei tècnic especialitzat en reparació de Mac, per evitar futurs mals de cap.